Vi tittar på hur hår och hud påverkas av vad vi äter och hur vi lever.
Hur ska man tänka kring näring när man är mån om sitt yttre?
Artikeln är ursprungligen från en föreläsning, Näring och skönhet, som hölls av Yvette och Jens på Hildeståhl för en grupp Norska frisörer, oktober 2021.

Utsidan reflekterar insidan
– Skönhet kommer inifrån
Vår grundtanke är att utsidan reflekterar hur man mår på insidan. Det är ju egentligen helt logiskt. Och egentligen går det inte att leva osunt men ändå försöka se vacker ut, genom att fuska genom att enbart följa vissa ”näringsråd”. Eller krämer eller operationer. Allt hänger ju ihop. Det är ett brett område, men för dig som är mån om både din hälsa och ditt yttre så låt oss titta lite djupare på detta!
Vi tänkte försöka dyka lite djupare än de flesta artiklar på nätet om ”hur man ska äta för att bli snygg”. Så sätt dig tillrätta, ta dig lite tid, kanske med något gott i en kopp..
In med näring, ut med avfall
– Huden är också ett avgiftningsorgan
Levern är ett av våra stora reningsorgan. Och även tarmen. Det är viktigt att mage och tarm sköter sig. När lever, mage och tarm inte fungerar kommer det visa sig i huden, som också fungerar som ett avgiftningsorgan!
Man kan se väldigt tydligt i huden, i ansikte, på rygg, bröst och axlar t ex, hur en person mår på insidan, vad man äter och hur man lever. För att optimera vårt yttre behöver vi se till att vi får i oss rätt näring, men även att vi kan få ut de ”slaggprodukter” som är förbrukade och det avfall som ska ut.
Det sker på flera nivåer i kroppen, från tarmsystemet till varenda cell, som transporterar näring och avfall genom den extremt tunna cellväggen. Det här utbytet av näring och borttransporten av restprodukter är en av grundstenarna i att må bra och se bra ut.
Mage och tarmsystemet
– Det är viktigt att magen sköter sig
– Näringsupptag
– Goda bakterier, dysbios
Kan vi ta upp den näring vi äter? I tarmsystemet absorberas näringsämnena. Att inte gå på toaletten minst en gång per dag, helst två gånger per dag, innebär att man potentiellt har problem. Vi vill ha ”bra flöde” genom systemet.
Visste du att vi har minst 2 kilo bakterier i tarmsystemet? Dessa bakterier är livsviktiga för oss. De hjälper till att bryta ner maten, de producerar näringsämnen åt oss, som vitamin B12. Vi lever i symbios med dem – vi ger dem mat, de ger oss mat. Men det finns bra och dåliga bakterier. Om man har en överväxt av dåliga bakterier, som inte tillför något, inte lever i symbios med oss, ja kanske till och med ger ifrån sig toxiner, då kallas det dysbios. Antibiotika, stress och kemikalier i vardagen går hårt åt våra goda magbakterier. Resultatet blir stressmage, dåligt näringsupptag, IBS, uppblåsthet och till och med sämre immunförsvar och allergier. Dysbios kan också komma av att man göder fel bakterier, t ex genom att äta för mycket socker. Svamp (Candida) är också dysbios, när den tagit överhanden.
Vi gillar probiotika. Det är tillskott med levande magbakterier. Har du tagit en antibiotika kur, eller stressat extra mycket, eller märker av att din mage inte fungerar optimalt, köp en bra probiotika. Vi rekommenderar en sort med ett antal stammar. Särskilt bra tycker vi de flytande och levande varianterna är, som Orgo-Germanika och Probioform.
Det finns naturligtvis även probiotiska produkter i livsmedelsbutikerna som det görs mycket reklam för. De kan vara ett komplement, men vi tycker inte de alls har samma effekt som en ren probiotika.
Syrade grönsaker är också jättebra för magen. Traditionellt använde man det förr i många kulturer i hela världen. Nog är det lite bortglömda idag? Syrade grönsaker här i Skandinavien, surkål i Tyskland, Kimchi i Korea. Börja gärna använda sådana du med, det går även ganska lätt att göra själv. Kombucha, det syrade téet, är också ett probiotiskt livsmedel.

Stress
– Fylla på med ”stress ämnen”
– B-komplex, magnesium, mineraler
Det är jättevanligt problem, särskilt hos kvinnor! Vi hör det dagligen från frisörer. Det kan vara kvinna som plötsligt börjat tappa håret. Då är det inte ovanligt att det visar sig att hon haft en extremt stressig period 5-6 månader tidigare, t ex i jobbet eller någon form av personlig, emotionell stress.
I en period av stress prioriterar kroppen ned hår och hud, för att satsa på överlevnad. Näring och energi används där de mest akut behövs, på kort sikt, för att vi ska överleva. Det kan ta ett tag innan det visar sig på håret, resultatet av att man stressat och så att säga gjort slut på kroppens resurser på t ex magnesium och olika B-vitaminer. Då är det viktigt att man ger kroppen näring igen, låter den återhämta sig.
Vanligt är att när man har det stressigt äter man också sämre, då man egentligen borde lägga extra krut på sin näring blir det istället tvärtom. Dessutom mår mage och tarm inte bra av stress, så näringsupptaget försämras.
Stress, oavsett om den är känslomässig eller fysisk, ökar produktionen av kortisol, känt som stresshormonet. Höjda kortisolnivåer stör hårets tillväxtcykel. Det gör också så att vi förlorar näringsämnen i högre takt – vi kissar ut extra mycket elektrolyter, mineraler som magnesium och kalium.
B-komplexet förbrukas i högre takt när vi stressar. I hälsokosthandeln är B-komplexet känt som ”anti-stressvitaminerna”. Det är en hel grupp av vitaminer som ingår i väldigt många processer i kroppen. Särskilt i levern, där bl a B6, B212 och folsyra behövs i avgiftningssystemet. B-vitaminer behövs också för nervsystemet och hormonsystemet. Alla B-vitaminerna samverkar, så det är viktigt att ha hela komplexet i ett tillskott.
B-vitaminen B5 (pantotensyra) har visat sig ha bra effekt på acne och kunnat hjälpa till att läka ut ärr efter acne. Biotin är viktigt för att motverka håravfall och grått hår. Biotin kan också ha en läkande effekt på slemhinnan i tarmen, som kan hjälpa till att motverka s k läckande-tarm, alltså en tarmvägg som läcker ut ämnen i blodet som egentligen skulle gått ut i avloppet..
Vår produkt Hairforce är formulerad för att kompensera och balansera för typiska sådana brister. Man kan säga att Hairforce är en sorts ”stress-multivitamin”, med ett komplett B-vitamin komplex, magnesium, zink med mera.
Att stressa mindre är förstås lösningen, men det är som vi alla vet lättare sagt än gjort. Kortvarig stress är inte lika illa som långvarig. Det finns också olika sorters stress, ja det är ett intressant ämne i sig, som vi inte har tid att gå in på här, men den värsta stressen är när man ”känner sig jagad”, att man inte klarar av läget, nästan håller på att drunkna i problem. Stress som känns som en utmaning, prövningar som är svåra, men som vi ändå känner oss ”taggade” inför, den sortens stress har visat sig faktiskt till och med vara positiv.
Läs mer om stress och håravfall här.
Lägre näringsvärden i maten idag
Vår mat idag innehåller ofta inte lika mycket näring som den gjorde för, säg 50 år sedan. Idag ligger en rekommendation på dagligt intag av magnesium på 400 mg. Men vissa forskare säger att vi snarare behöver 1000 mg/dag. För hundra år sedan, sägs det att vi bara genom kosten fick i oss 1100 mg magnesium/dag. Våra odlingsjordar har helt enkelt lägre mineralinnehåll, på grund av industriell odling. Troligen har vi därför i genomsnitt ett underskott på kanske 300 mg magnesium/dag. Magnesium som är det stora hjärt- och muskelmineralet. Det är därför kramp i benen och kärlkramp är så vanligt. Många behöver därför magnesiumtillskott. Det är ett viktigt mineral även för håret.
Vår mat är trots jordbruksmetoder som utarmat jordarna och framavlade, snabbväxande grödor, vår viktigaste näringskälla. Att välja mat med omsorg, det tycker vi är jätteviktigt. För näringsvärdet i maten kan variera stort! Mer om det senare..
Svamp och candida
Vi har alla svamp i kroppen, det är naturligt. Problemet är när det blir för mycket. Candida överväxt ger ofta symptom som klåda i huden eller torra fläckar.
Maten är viktig för att ha en bra balans av goda bakterier och inte få svampöverväxt. Candida tycker om socker, så undvik för mycket socker. Candida problem är mer vanligt hos kvinnor, man tror att det beror på hormoner och östrogenets påverkan.
MSM, organiskt svavel, är bra på att motverka candida och svampöverväxt.
Mineraler och ”byggstenar” för hår och hud
Vi behöver råmaterial för hår, hud och naglar i stor mängd varje dag. Egentligen inte bara hår och hud, utan även t ex kärlväggar, brosk, senor och ögats linser.
MSM – behövs för leder, muskler, cellväggar och hud. Det är organiskt svavel, som naturligt finns i vår mat, i kött och grödor bland annat. MSM behövs även i levern, cellmembran och i stor mängd i mage- och tarmsystemet. Tyvärr har halten har sjunkit i vår mat. MSM har förmågan att ”mjuka upp” cellväggarna, så att cellerna kan göra sig av med avfall mycket lättare. Det gör också så att cellerna kan ta upp näring lättare. Så det har en avgiftande effekt på hela kroppen och framförallt på levern.
MSM kan minska håravfall, ge tjockare hår och faktiskt i vissa fall minska grått hår, t o m ge hårfärgen tillbaka.
Kisel – är tillsamman med MSM en viktig del i vår bindväv, därför i hår, hud och naglar.
Det är ett spårämne som är mycket viktigt för att skapa stadga i vävnader och ge håret styrka och spänst i huden. Brist på kisel i huden gör den mindre elastisk. Kisel finns i grönsaker, bl a är sparris extremt kisel-rikt.
Jod – i Sverige är vissa områden ganska jodfattiga. Brist är vanligt. I Norge rekommenderar man ofta gravida kvinnor att ta extra jod. I Sverige är det snarare tvärtom, man är lite rädd för jod. Men så toppar Sverige listan på de länder där man äter med Levaxin och sköldkörtelmediciner. Underfunktion i sköldkörteln är vanligt, det leder till att man blir trött, går upp i vikt och tappar håret.
I Japan, där man äter mycket alger och skaldjur, är jodbrist ovanligt, och kanske därför också färre fall av sköldkörtelproblem. Joderat salt är ingen bra jodkälla. Riktigt havssalt kan vara det. Jod kan man annars ta i tillskottsform som Lugols droppar, eller om man vill ha det i en lägre dos från naturlig källa, från kelp alger som kapslar.
Vårt kosttillskott Hairforce innehåller rikt med MSM, kisel, jod, zink och andra mineraler.
Mikrocirkulation
Hår, hud och naglar är beroende av att näring och syre kommer fram till hårsäckarna uppe på skalpen och hudens celler. Cirkulationen måste kämpa mot tyngdlagen där uppe och kärlen är extremt fina. Så blodcirkulationen är jätteviktig för håret. Gör gärna hårbottenmassage. Det är lätt att göra själv.
Det andra cirkulationssystemet är lymfsystemet, som är ett intrikat nätverk med uppgift att rensa ut slagg, skräp, vätska och skadliga ämnen ur våra kroppar. Det är tätt sammanlänkat med immunförsvaret. Lymfsystemet är inget nyupptäckt system som man kanske kan tro. Redan den gamla greken Hippokrates, kallad läkekonstens fader, kände till lymfvätskan som han kallade ”det vita blodet”.
I lymfvätskan fångas det upp slagg, dvs restprodukter samt bakterier, virus, toxiner och döda celler. I lymfvätskan transporteras även proteiner och hormoner. Lymfkärlen absorberar också fetter och fettlösliga vitaminer från vårt matsmältningssystem, och dess näring ska lymfsystemet föra vidare ut till cellerna i kroppen.
Läs mer om lymfsystemet här: https://www.lymfsystemet.se/om-lymfsystemet
Lymfmassage är också fantastiskt effektivt. Det kan göras hos en lymfmassage terapeut, men man kan göra enklare lymfmassage själv. Att röra sig sätter också fart på lymfan och blodcirkulationen.
De flesta har stillasittande jobb idag. Det kan vi inte göra något åt. Men rör på dig emellanåt. Ett fyspass har mycket stark effekt på cirkulationen. Jag läste någonstans att vid ett hårt träningspass aktiveras kapillärer, alltså jättefina blodkärl, vars sammanlängda längd skulle räcka ett par varv runt jorden..
Hormonbalans
Stress och näringsbrister påverkar hormonsystemet. Ja vi bortser då från naturliga förändringar som klimakteriet. Läs mer om stress i vårt artikel om stress.
I vår miljö finns mycket som stör sköldkörteln, framförallt tyger, färger, möbler och elektronik. I dessa finns bromerade flamskyddsmedel. Så om du har mycket sådant omkring dig kan du ha extra behov av näringsämnen, framförallt jod.
Hormonsystemet behöver också en väl fungerande lever, för att kunna göra sig av med hormoner som gjort sitt jobb.
Vi behöver ämnen som B-vitaminer, selen, jod, zink, magnesium för det hormonella systemet.
Maten
Man behöver inte vara fanatisk med maten. Vi vill inte ge en rekommendation om en speciell ”diet” att följa. Vi är alla olika. Dessutom ska man kunna leva, ha det gott, äta gott.
Några speciella råd som vi tycker är vettiga är:
Mjölkprodukter. Vissa mår bra (får bättre hud) av att dra ner på dem. Men samtidigt anser vi att opastöriserad ost, riktigt smör och andra mjölkproduker, inklusive yoghurt och fil, kan ha sin plats i en ”skönhetsdiet”. Men man behöver kanske inte dricka en liter mjölk om dagen.
Socker. Det vet väl alla idag. Det orsakar inflammationer. Matar candida. Leder till blodsockerproblem. Såklart kan man äta en kaka eller något sött ibland. Men behöver inte bli extremist. Men om man äter smågodis varje dag är det inte optimalt om man är mån om sitt utseende (och sin hälsa).
Ett annat problem med socker och för snabba kolhydrater är ”protein crosslinking”, eller glykosylering. Det är när proteiner och sockerarter sammanlänkar sig, vilket bl a gör huden mindre elastisk med åren och mer ”saggig”. Att hålla blodsockret stabilt är ett sätt att minska det. Vissa näringsämnen, som vitaminet B6, hjälper kroppen att minska ”protein crosslinking”.
Köp ett bra havssalt. Många tror att salt är dåligt. Men det är ett livsviktigt mineral. Vi har salt i blodet, i tårarna, i hela systemet. Så viktigt är det att naturen försåg oss med speciella smaknerver på tungan för att kunna identifiera salt. Men det kemiskt framställda, industrisaltet, det saknar näring, det är ”dött salt”. Det innehåller ingenting som tillför våra celler någonting. Ett havssalt innehåller andra mineraler, klorid, kalium, spårämnen och jod.
Bra fetter. Medelhavsmaten är nära nog den ideala kosten. Det visar många undersökningar. Där använder man förutom mycket kryddor också mycket olivolja. En bra olivolja, en äkta olivolja, är värt att investera i. Olivoljan är rik på speciella polyfenoler. Fetter är viktigt för hår, hud och naglar. En lågfetts diet är ett recept på problemhy och håravfall. Vi tror inte heller att du behöver vara rädd för animaliskt fett. Men fet fisk är antagligen den bästa källan. Vegetabiliska oljor anses vara de minst nyttiga (utom vissa, som olivolja och kokosolja).
Ät mat du tycker om. Mat av hög kvalitet. Bra råvaror.
Till sist, njut av maten! Mat är underbart. Tänk positiva tankar om maten. Köp mat av kvalitet – hellre lite av hög kvalitet än mer av det billigaste. Man får ofta vad man betalar för. Den billigaste kycklingfiléen kommer till priset av steroider, antibiotika och en kyckling som levt ett bedrövligt liv, tillsammans med lägre näringsvärde. Köp gräsbetande kött när du kan, det har bättre fettsyresammansättning. Köp ekologiska grönsaker, gärna från småskalig odling, de har högre näringsvärde. Om du gillar ost, varför inte unna dig en opastöriserad ost från Schweiz eller Frankrike? Ja den kommer kosta dubbelt så mycket om Arlas hushållsost, men smaka mer och helt säkert ha högre näringsvärde.
Vårt kosttillskott Hairforce Professional är sammansatt för att kompensera för de problem vi ofta möter, som leder till håravfall och problem med huden. Läs mer om vad det innehåller och hur det fungerar här.