Artikel av gästskribent Frida Olsson.
Om vi ska vara helt ärliga – hur ofta tänker du egentligen på din hårbotten? Inte särskilt ofta, gissar jag, om du inte har problem med den. Det är ju oftast först när man får problem med något som man lägger märke till det på riktigt. Du tänker inte på att du andas varje dag förrän du får hosta eller tappar andan. Så var det för mig med min hårbotten.
Jag reflekterade aldrig över hur min hårbotten mådde – jag var för upptagen med att testa olika hårfärger och tupera enorm volym som jag fäste på plats med tre liter hårspray varje dag. Sedan kom torrschampot och revolutionerade min misshandel, och till sist så sa min hårbotten “tack, men nej tack”. Det som tidigare hade varit lite torr hårbotten med mjäll blev till smärtsamma eksem.
Så började min resa från att vara en produktjunkie till att idag använda minimalt med produkter, och de jag faktiskt använder är både naturliga och snälla.
Hårvård – lösningen som orsakar problemet?
Vi måste börja med att prata om det där produktberget vi uppmuntras att köpa för vårt hår. Du ska inte bara ha ett schampo och balsam för att håret ska bli rent, utan de ska vara speciellt framtagna för torrt, färgat eller slitet hår. Eller så ska de ge dig extra volym, glans eller mer definierade lockar. Produkterna lovar att ge dig drömhåret – glansigt, fylligt och återfuktat. Men ändå upplever du problem. Håret behöver tvättas varje dag för att drömmen ska leva vidare, hårbotten börjar protestera och topparna slits ändå. Vad gör du? Staplar på fler produkter: torrschampo för att inte tvätta håret varje dag för det har man ju hört är dåligt, kanske hårmasker för att vårda den stackars hårbotten, oljor framtagna för att skydda och reparera topparna. Men sanningen är att många av dessa “lösningar“ gör mer skada än nytta.
De är ofta fulla av sulfater, silikoner, parabener och syntetiska doftämnen – ingredienser som kan orsaka irritation, hormonstörningar och i värsta fall bidra till allvarligare hälsoproblem. Och här är det tragiska: din hårbotten och ditt hår har faktiskt inte bett om den här “hjälpen”. I många fall är det dessa produkter som skapar problemen från första början.
När kortsiktiga lösningar skapade långsiktiga problem
Jag önskar att jag kunde säga att det fanns ett magiskt recept som löste allt för mig, men sanningen är att hårbottenproblem ofta är både komplexa och individuella. När jag insåg att mina eksem och min torra, fjällande hårbotten var ett resultat av många års överdriven användning av hårprodukter och styling, var det ändå inte enkelt att göra en förändring. Att sluta prioritera ytan för att börja ta hand om grunden var en resa – en frustrerande, långsam, men också väldigt lärorik resa.
Jag föddes med typiskt Skandinaviskt hår: tunt, fint, rakt och råttfärgat. När jag, vid 13 års ålder, för första gången vågade färga mitt hår blev jag beroende direkt. En sådan skillnad det gjorde. Jag behövde inte längre nöja mig med mitt “tråkiga” hår. Det ledde till många år av alla regnbågens färger, experiment med hårförlängningar, lockning och plattande av håret, tupering för extremvolym (ett tag var jag väldigt inspirerad av Bill Kaulitz i Tokio Hotel – för er som vet… Ni vet), hårspray, texturpulver, vax, oljor, masker och så vidare.
Efter några år började jag märka att min hårbotten blev torr och mjällig men det var inget som inte lite hårbottenserum kunde lösa. Det fick min hårbotten att kännas betydligt mycket lugnare men mitt hår blev ännu snabbare fettigt av det. Inte långt efter att jag började önska mig en lösning på det problemet kom det revolutionerande torrschampot ut på marknaden. Hallelujah!
Som du säkert förstår så byggde jag sakta men säkert upp en hel butikshylla i badrummet men varje produktlösning jag tillförde orsakade ett nytt problem som behövde en ny lösning. Mitt hår och min hårbotten blev bara sämre.
Från ovetande konsument till medveten förändring
Någonstans längs med vägen fick jag upp ögonen för att det finns tusentals olika ingredienser som kan gå under “parfym” i innehållsförteckningen på produkter och inte behöver specificeras. Detta beror bland annat på att doftblandningar skyddas som företagshemligheter för att hindra konkurrenter från att kopiera unika formuleringar. Det innebär alltså att alla produkter med “parfym” i innehållsförteckningen kan ha ett okänt antal kemiska ingredienser som kan vara skadliga för oss på lång sikt och vi konsumenter lämnas i mörkret gällande innehållet av det vi använder på vår hud – vårt största organ som absorberar mycket av det vi kommer i kontakt med.
Denna insikt fick mig börja byta ut vissa produkter mot skonsamma och parfymfria alternativ, men det var fortfarande en tid kvar tills jag skulle tänka om helt. Jag fortsatte misshandeln men försökte reparera skadorna med “snällare” lösningar. Snart utvecklades min hårbotten till att bli smärtsamt irriterad, och jag fick eksem som inte bara kliade utan också var ömma och såriga. Trots att jag någonstans visste att detta berodde på hur jag behandlade mitt hår och min hårbotten, vågade jag inte bryta mina vanor.
Jag vet inte varför det är så svårt att bryta dåliga vanor, även när man vet att de skadar en. Kanske handlar det om att vi vill hålla uppe en fasad? För min del kändes det som ett svek mot min egen identitet att sluta använda hårprodukter som gav mig volym, textur och den där ”perfekta” looken. Det var när jag djupdök i resten av ingredienserna i innehållsförteckningen utöver “parfym” som jag insåg att jag var tvungen att göra en förändring.
En hårvårdsresa full av lärdomar och fallgropar
Förändringen var inte enkel. Att lämna produkter jag hade använt i åratal och gå över till naturligare alternativ eller ingen produkt alls kändes som att lära sig cykla på nytt. Jag slutade bleka håret, släppte alla stylingprodukter och försökte allt från ”no poo”-metoden till att tvätta håret med bara vatten.
I min research om mer naturliga sätt att tvätta håret fick jag till mig att om man avvänjer håret från att tvättas varannan dag till att tvättas med veckors mellanrum så kommer hårbottens talgproduktion att återställas och håret kommer inte att bli fett så snabbt. Problemet var att ta sig till det återställda stadiet då mitt hår blev fett nästan direkt, och att se sig själv se ut som en blöt katt är inte direkt stärkande för självförtroendet.
Så jag föll tillbaka i att fortsätta med torrschampot. Jag använde det för att dölja mitt fettiga hår och ge håret “vila” mellan tvättarna, med hopp om att det skulle bidra till att jag kunde ta mig till det där återställda stadiet där jag, helt naturligt, skulle kunna gå två veckor utan att tvätta håret och det fortfarande skulle se fräscht ut. Problemet var att torrschampot fortsatte torka ut min hårbotten, vilket fick den att fortsätta överkompensera genom att producera ännu mer talg. Resultatet? Inget annat än mer beroende av torrschampo. Det var inte hållbart. Jag kunde inte eliminera alla produkter med skadliga kemikalier bara för att fortsätta vara beroende av torrschampo, som även det innehåller lika skadliga ingredienser.
Jag fortsatte tampas med att utforska naturliga alternativ. Jag testade pulverblandningar med Shikakai, Amla och Reetha. Jag försökte vänja mitt hår vid att tvättas med enbart vatten igen, men den här gången använde jag en svinhårsborste, som jag hade läst var helt avgörande för att metoden skulle fungera. Och även om allt detta var intressant och lärorikt, var det också svårt att hålla motivationen uppe. Ibland föll jag tillbaka i gamla vanor, bara för att börja om igen.

Att hitta en balans
Efter mycket experimenterande har jag äntligen hittat en rutin som funkar för mig just nu. Den är enkel, naturlig och framför allt hållbar för både mig, min hårbotten och vår planet:
Schampokaka: Jag tvättar håret med en ekologisk, hemmagjord schampokaka ungefär varannan vecka. Den är pH-balanserande och rengör utan att irritera min hårbotten.
Hemmagjort torrschampo: När håret behöver lite uppfräschning använder jag ett torrschampo med bara några få naturliga ingredienser. Jag är sparsam med det och borstar alltid ut det noggrant med en svinhårsborste.
Vatten och olja: Mellan tvättarna sköljer jag håret med bara vatten ungefär var tredje eller fjärde dag för att undvika rester av torrschampo i hårbotten. För att ge lite extra kärlek till mina toppar använder jag någon droppe ekologisk arganolja en till två gånger i veckan. En gång i veckan boostar jag min hårväxt med en blandning vatten och några droppar ekologisk eterisk rosmarinolja som jag sprayar i håret kvällen innan jag sköljer / tvättar håret.
Schampoborste: Varje gång jag blöter håret masserar jag hårbotten försiktigt med en schampoborste för att stimulera hårbotten, avlägsna döda hudceller och fördela de naturliga oljorna i håret.
Ett tag stirrade jag mig blind på att jag behövde leva helt och hållet utan produkter men jag har insett att produkter har sin plats, så länge de faktiskt gör gott för oss och inte ger en falsk bild av välmående, och inte heller skadar oss eller vårt hår i längden.
Utsidan speglar insidan
Det största genombrottet för mig var insikten att hårets och hårbottens hälsa inte bara handlar om vad du använder på utsidan. På senare år har jag insett jag hur mycket stress, dåliga matvanor och negativa tankar påverkade min hårbotten. Trots att jag nu har en rutin som funkar för mig, märker jag att eksemen kan blossa upp om jag är stressad eller om jag inte tar hand om mig själv inifrån.
Det är kanske inte det roligaste att höra, men sanningen är att 80% av hårbottens hälsa beror på hur vi behandlar insidan av vår kropp och själ. De resterande 20% handlar om produkterna och rutinerna. Det kan kännas lite jobbigt att inse, men det är också otroligt befriande. Det betyder att du inte behöver lägga tusentals kronor på produkter eller spendera timmar på en lång rutin med för många olika steg. Det enda som krävs är att du börjar se din kropp som ett tempel och ge den omtanken den förtjänar.
En snirklig väg med många insikter
Min resa med hårbottenproblem har varit långt ifrån rak. Jag har haft bakslag, varit frustrerad och jag har tvekat på om jag någonsin skulle få bukt med mina problem. Men nu, med en enkel rutin och en större förståelse för hur allt hänger ihop, känner jag mig mer i balans än någonsin.
Och vet du vad det bästa är? Det är inte perfektionen som är målet. Det är resan dit – att lära sig lyssna på sin kropp, anpassa sig och framför allt vara snäll mot sig själv.